Posted on

Hogyan tudjuk a legjobban megalapozni a gyerek jövőjét? Segíthet a gyerekbankszámla? Egyáltalán: miért hasznos a bankszámla a gyerekeknek? Néhány kérdésben és válaszban tekintjük át a lehetőséget.

Lehet bankszámlát nyitni gyerekeknek?

 

A válasz igen, hosszú ideje elérhető a lehetőség a piacon. Adott esetben akár a születés pillanatától, de jellemzőbb, hogy 6-7 éves kortól nyithatunk bankszámlát a gyermek nevére.

 Miért van szükség rá?

 

A pénzzel való bánásmód ugyanolyan megtanulható készség, mint a többi, ezt segíthetünk gyermekünknek elsajátítani a gyermekeknek való bankszámlával.

Ugyanakkor egyfajta megtakarítási célú számlaként is működhet, amivel már viszonylag hamar elkezdhetünk gyűjtögetni az élete megalapozására. Nagyobb célok megvalósítására, például a tanulmányai támogatására is felhasználhatja a megtakarításait.

Hogyan használható a bankszámla?

 

Az ilyen típusú bankszámla hasonló a felnőttekéhez, hasonlóan is lehet használni. Persze lehetnek megkötések. Ilyen mondjuk, hogy utalást csak bankfiókban lehet indítani róla.

 

Jár hozzá bankkártya a gyereknek?

 

Bankszámlája válogatja, ám többnyire igényelhető bankkártya, például 7 éves kortól.

Mi van, ha a gyerkőc elkölti az összes pénzt?

 

Ez szinte kizárt, hiszen gyereknek létrehozott bankszámlánál meghatározott limitek léteznek. Előfordulhat, hogy a bankkártyával csak napi néhány ezer forintot lehet felvenni vagy felhasználni POS terminálon. Szülőként lehetőség van rálátni gyermekünk pénzügyeire internetbaki vagy mobilalkalmazási szolgáltatáson keresztül. Ezért bankszámlával és a bankkártyával a gyerekek már nagyon fiatalon megtanulhatják a pénz jelentőséget. Azt is, hogy hogyan osszák be a zsebpénzt, miként gazdálkodjanak a költőpénzzel. Emellett remek eszköz is, hogy a pénzügyi tudatosságot megtanulhassák már fiatal korban.

Vélemény, hozzászólás?