Posted on

Sokan úgy gondolják, hogy az alkoholistákat túlontúl is egyszerű felismerni. Ha humoros szófordulattal szeretnék élni, akkor azt is mondhatnám, hogy a nézéséről meg a járásáról egyértelműen megállapítható, hogy valaki alkoholista-e.

A viccet félretéve, az alkoholizmus külső jeleit korántsem olyan egyszerű észrevenni a magasan funkcionáló alkoholisták esetében, valamint az alkoholizmus különféle stádiumában álló szenvedélybetegeknél, főképp egy felületes szemlélő számára.

 

Azonban ha családtagként, barátként, ismerősként odafigyelünk a velünk kapcsolatban állókra, akkor láthatunk pár olyan jellegzetességet, melyek egyértelműen az alkoholizmus külső jelei, s ezeket észlelve már elgondolkodhatunk azon, hogy miképp támogathatnánk az ebbe a helyzetbe sodródó szerettünket.

 

Egy eléggé szembeötlő viselkedésforma például az egész életében a családjáért élő-haló, a feleségét, a gyerekeit mindenkinél és mindennél fontosabbnak tartó ember hirtelen érdeklődés elvesztése. Amikor egyik napról a másikra az ivás lesz az elsődleges az életében. Olyan típusú italozó válik belőle, aki a kocsmázás vagy esetleg az otthonában elfogyasztott alkohol után semmivel nem hajlandó foglalkozni.

Az is egy tipikus viselkedési forma, mikor valaki hirtelen ingerültté válik attól, ha szóba kerül, szóvá teszik neki, hogy a kelleténél többet iszik.

A filmekből talán ismerős lehet az is, mikor alkoholbeteg mindenhová „bespájzol”, eldugdozza az italát, így próbálva titkolni az alkoholizmusát.

 

A család minél hátrébb sorolódásához kapcsolódóan megjelenik a megbízhatatlanság is. Ez nemcsak a baráti és a családi viszonyokban mutatkozik meg, hanem munkahelyi problémákban is eszkalálódik.

Az esetlegesen előforduló több napos ivászatok, amikor akár teljes kifulladásig, ájulásig tartó ivási maraton után az illető nem bírja abbahagyni az ivást.

Egy idő után természetesen súlyos szociális vonzatai vannak az alkoholizmusnak, ezért az alkoholista már kerüli – amennyiben módja, lehetősége van rá – a családját, a barátait, illetőleg különféle elméleteket gyárt arra, hogy őt alaptalanul vádolják és vegzálják.

Ez az alkoholista beszűkülés, vagy paranoia, melyre már nyugtatókat is szed, illetve a nyugtatókra iszik rá.

 

A reggeli ivás megjelenése is egy jelentő mérföldkő az alkoholprobléma súlyosságának mértékében. Ez a szint már kétségtelenül azt jelzi, hogy az alkoholbeteg már nem tud létezni az ivás nélkül.

 

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztaljuk családtagunkon, barátunkon, és számít nekünk az a bizonyos személy, akkor muszáj a segítségére lennünk, megpróbálunk beszélgetni vele a problémáról. A lehető legjobb tanács, amit csak adhatunk, az, hogy keressen fel minél előbb egy addiktológus szakembert, hisz egyedül megbirkózni egy ilyen problémával rettenetesen nehéz – az érintettek döntő többségének szinte lehetetlen.

 

A Felépülők Családi Felépülési Ház addiktológusai olyan szakemberek, akik személy szerint mindannyian végigmentek az alkoholizmus stációin. Ezen okból kifolyólag nem is lehetne szakavatottabb, autentikusabb „felépülőket” találni náluk, akik jobban átéreznék az alkoholbetegek szorongásait, problémáit.

 

Az Addiktológiai Központhoz a felepulok.hu weboldalon található elérhetőségek, telefonszámokon tudunk bejelentkezni. Ekkor a pácienssel közösen megállapításra kerül, hogy melyik helyszín, iroda – a veszprémi, illetőleg a budapesti felel meg jobban, valamint a szakember is kiválasztásra kerül az alkoholbeteg számára.

Ezt követően lesz lehetőség egy személyes konzultációra, ahol az állapotfelmérés is megtörténik. Ez alapján kerül írásban lefektetésre, hogy mit is jelent a Központ 28 napos bentlakásos felépülési programja.

 

Ez a bentlakásos rehabilitációs program szoros napirenddel, 4-6 fős csoportokban az addiktológus szakemberekkel történő foglalkozásokkal, sok beszélgetéssel folynak. A szakemberek igyekeznek olyan csoportokat kialakítani, melyekben azonos hullámhosszon mozgó, hasonló habitusú és eltökéltségű emberek vannak. Ez azért fontos, hogy a szakembereken túl az csoporttagok is képesek legyenek egymásra hatni, egymást motiválni, egymás történeteiből a saját életükben is működő tanulságokat levonni.

A 28 napos program végén akár élőben, akár online is a Központ 2 éven keresztül tartja a gondozottakkal a kapcsolatot. Figyelemmel kísérik és segítik a felépülő szenvedélybetegek életútját.