Posted on

A fal vizesedése egy olyan probléma, ami jelentős károkat okozhat az ingatlanokban, ezért fontos, hogy időben és hatékonyan lépjünk fel ellene. A megfelelő intézkedésekkel megelőzhetjük a komolyabb szerkezeti károk és megőrizhetjük az épület értékét, kényelmét és biztonságát. A vizesedés ellen tehát igyekezzünk mindig aktívan cselekedni, mert különben annak negatív hatásai gyorsan elharapózhatnak, amit nem érdemes megvárnunk.

Mikor szükséges tenni a vizesedés ellen?

A fal vizesedésének jelei közé tartozik a penészgomba telepek egyértelmű megjelenése, a festék hólyagosodása, a vakolat foltokban történő leválása vagy a falak tapintásra vizes, nedves érzete. Amint ezeket észleljük, azonnali cselekvés szükséges, mert a probléma gyorsan súlyosbodhat. A salétromosodás például kezdetekben megmutatkozhat a falak aljában, de amennyiben ezen vizesedés ellen nem lépünk, akkor az oda vezethet, hogy akár 2 m magasra is felkúszik és akár teljesen lebonthatja a vakolatot, ami már alapvető szerkezeti problémákat jelent.

Mi történik, ha elhanyagoljuk a vizesedés elleni lépéseket?

Ha nem lépünk fel időben a vizesedés ellen, az többféle problémát eredményezhet a már említettek mellett. A víz állandó jelenléte gyengíti az épület szerkezetét, ami akár az ingatlan összeomlásához is vezethet a legrosszabb helyzetekben. A penész megjelenése a spórák képződésével károsíthatja a lakók egészségét, különösen az allergiás és asztmás állapotokat súlyosbíthatják igazán. Mindezek mellett pedig egy vizesedéssel sújtott ingatlan értéke jelentősen csökkenhet, ha a probléma tartósan fennáll. Ne habozzunk tehát aktívan tenni a vizesedés ellen, mert van erre módszer, amit megtalálunk a hun.sika.com weboldalon.