RólunkStúdióProgramMoziArchívum
Visegrád

Ismét díjakat szereztek a Hűvösvölgyi Gyermekotthon filmszakkörének alkotásai az V. Gyerekszem Filmfesztiválon

2015-05-10. Az V. Gyerekeszem Filmfesztiválra beérkezett több mint száz alkotásból ebben az évben is díjat nyertek a hűvösvölgyi Gyerekszem filmszakkörben készült az Új Európa Alapítvány által támogatott munkák: az Angyalok és Démonok, valamint A nagy fordulat. A Fesztivál idei helyszíne a Műcsarnok volt, ahol az aktuális kiállítás múzeumpedagógiai programjai is kapcsolódtak a workshoppal, konferenciával, jelmez és sminkbemutatóval színesített eseményhez.

A filmek értékes díjakért versenyeztek, amelyeket idén nemzetközi zsűri ítélt oda. Tagjai voltak: Detlef Fluch operatőr, vágó, médiapedagógus (Németország), Domonyi Rita dramaturg és Schwechtje Mihály filmrendező. Az elmúlt évekhez hasonlóan diákzsűri és a közönség is osztott ki díjakat.

2015-ben is a megszokott három kategóriában lehetett pályázni, a Kicsi a bors, de erős 6-12 éveseknek, az Ifjú titánok 12-19éveseknek, és a Gyerekszem, öregszem azoknak, akik már elmúltak 19, de a filmet még 19 éves koruk előtt készítették.

A  verseny díjátadó gálájának házigazdái Till Attila és Réz Ági voltak.

Mindhárom kategóriában a fődíjakon kívül a legjobb animációs film díja és a legjobb fikciós film díja is gazdára talált, de a korábbi évekhez hasonlóan sok különdíjat is kaptak a filmesek.

A legtöbb, fesztiválra beadott alkotás filmes műhelyekben készült, akárcsak a hűvösvölgyi gyermekotthon két alkotása, amelyek a személyiségfejlesztést célzó Gyerekszem filmszakkörben születtek.

A két film két különböző évben készült, és mindkét alkotás olyan témákat vet fel, amelyek feldolgozása nemcsak a nevelőotthonban élő gyerekek számára okoznak olykor problémát: a Nagy fordulat a szegénység és a gazdagság paradoxonát, az Angyalok és démonok az élet és a halál kérdését választotta. Mindkét téma jó alap a gyerekek személyiségének fejlesztésére és a feszültségek oldására is.

 A nagy fordulat különdíjat kapott a Kicsi a bors, de erős kategóriában, alkotói: Varga Oszkár, Jónás Lajos, Jónás Roland, Fehér Géza

https://www.youtube.com/watch?v=GOPuqP6abMA

Az Angyalok és démonok Czibi Andrea és a Hűvösvölgyi Filmcsoport munkája, különdíjat nyert az Ifjú titánok kategóriában.

https://www.youtube.com/watch?v=nR0mH9BX3OE

 

A díjátadót a Műcsarnokban 2015. május 8-án pénteken rendezte meg a Gyerekszem Egyesület.

Az Új Európa Alapítvány nemcsak a szakköröket támogatta, de két díjat is felajánlott a fesztiválon, az egyiket A nagy fordulat kapta, a másikat pedig Papp Zsuzsanna: Önmagam című alkotása nyerte el az Ifjú Titánok kategóriában.

Jogi útmutató a weblap használatához