RólunkStúdióProgramMoziArchívum
Visegrád

Egyre népszerűbb a filmkészítés a gyerekek körében

Letöltés pdf-ben

2015. május 8-10 között , immár ötödik alkalommal ismét megrendezték a gyerekek filmes mustráját, a Gyerekszem Filmfesztivált. Idén is száznál több film érkezett hazai és nemzetközi alkotóktól. A Fesztivál idei helyszíne a Műcsarnok volt, ahol az aktuális kiállítás múzeumpedagógiai programjai is kapcsolódtak az animációs workshoppal, konferenciával, jelmez- és sminkbemutatóval színesített eseményhez. Ebben az évben 111 film érkezett be, ebből 73 a magyar és 38 nemzetközi. Az előzsűri 61 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, melyből 36 magyar és 25 külföldi műhelyek, illetve egyéni alkotók munkája.

 

A filmek értékes díjakért versenyeztek, amelyeket idén nemzetközi zsűri ítélt oda. Tagjai: DetlefFluch operatőr, vágó, médiapedagógus (Németország), Domonyi Rita dramaturg és Schwechtje Mihály filmrendező. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is osztott ki díjakat.2015-ben is a megszokott három kategóriában lehetett pályázni, a Kicsi a bors, de erős 6-12 éveseknek, az Ifjú titánok 12-19 éveseknek és a Gyerekszem, öregszem azoknak, akik már elmúltak 19 évesek, de a filmet még 19 éves koruk előtt készítették. Az egyes kategóriákban az alábbi filmek nyerték el az Aga-pé Osztozó Szeretet Alapítvány és Mondavio Kommunikációs és Művészeti Szolgáltató kft. által felajánlott fődíjat: A Kicsi a bors, de erős kategóriában a Zikk-Zakk Műhely Ferde tenger című filmje, az Ifjú titánok kategóriában Körtési András Momó és én című filmje és a Gyerekszem, öregszem kategóriában Rózsa GáborRajzolj egy embert!című filmje nyert. A zsűri a három fődíjon kívül, további 27 díjat ítélt oda a filmkészítő gyerekeknek, illetve a filmek létrejöttét segítő felnőtteknek és szervezeteknek. A Gyerekszem Művészeti Egyesület által alapított Macskássy Katalin díj ebben az évben is a fesztiválon került átadásra. A Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat ebben az évben Kelemen Csaba kapta a gyerekek filmkészítő tevékenységéhez való hozzájárulásáért. A díjátadó gálát Réz Ágnes és Till Attila vezették, és több mint százan vettek részt rajta. A filmek megtekinthetők a www.gyerekszemfilmfesztival.hu weboldalon, illetve a fődíjas alkotások az alábbi linkeken:

 

Ferde tenger:            https://www.youtube.com/watch?v=U2R2d0NSfJI

Momó és én:             https://www.youtube.com/watch?v=hzTfPhbPwvI

Rajzolj egy embert:  https://www.youtube.com/watch?v=1T6zmzDA3K4

 

A legtöbb alkotás filmes műhelyekben készült. A fesztiválon részt vett az Animono Filmkészítő Műhely, a Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület, a Kecskeméti Animációs Filmstudió, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium Stúdió, a Gagarin Média Szakkör, a Start Kreatív Alkotócsoport, a Zikk-Zakk Műhely, és olyan nemzetközi műhelyek is bekapcsolódtak az idei programba, mint a Studio Da Oroszországból, a Camera-etc Belgiumból, az SukrómnáStrednáUmeleckáŜkolaAminovanejTvorby Szlovákiából, a CameraZizanioGörögországbók illetve a Zuckerwattenkrawatten Németországból.

 

A fesztivált délelőtt Gyerekekkel a művészet útjain címmel szakmai konferencia is kísérte, melyen filmes, pszichológus és pedagógus szakemberek tartottak előadást. A konferencia bemutatta a gyerekek művészeti tevékenysége által nyújtott önkifejezési és terápiás lehetőségeit, megismertette a hazai gyermekvédelmi és köznevelési jó gyakorlatokat illetve ízelítőt adott nemzetközi programokból is.

 

Az eseményt a Műcsarnokban rendezték meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Balog Zoltán miniszter és az Aga-pé Osztozó Szeretet Alapítvány főtámogatásával és csaknem harmincdíjfelajánlóközreműködésével. A fesztiválon és konferencián több százan vettek részt, és a nemzetközi YouthCinema Network – mely szervezet alapító tagja a Gyerekszem fesztivált szervező Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület is -gyerekfilmkészítő műhelyeinek vezetői is jelen voltak akik Németországból, Walesből és Törökországból érkeztek a rendezvényre.

 

A Gyerekszem Egyesület egyéb projektjei, a filmkészítő foglalkozások a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban, a Szegletkő Gyermekotthonban és az Aszódi Javítóintézetben a MOL Új Európa Alapítvány és a Norvég Civil Alap támogatásával valósulnak meg.

 

További információk:

www.gyerekszemfilmfesztival.hu,

http://www.facebook.com/gyerekszemfilmfesztival

 

Grosch Nándor
elnök

Dr. Pirisi Edina

szakmai alelnök
Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület
tel: 06 20 546 2669
gyerekszemfesztival@gmail.com
www.gyerekszemegyesulet.hu

 

Réz Ágnes

sajtókapcsolatok, Gyerekszem Filmfesztivál

info@metacompr.hu

mob.: 06 20 5271630

Jogi útmutató a weblap használatához